Ilmoittautuminen harrastusryhmiin

Lajista kiinnostuneet voivat aluksi tulla vaikka seuraamaan harjoituksia. Ensimmäinen kokeilukerta on ilmainen, jonka jälkeen uudet harrastajat voivat ilmoittautua iän ja tason mukaiseen ryhmään. Valmentajilta saa lisätietoa ryhmistä. 

Ilmoittautuminen tapahtuu aina sähköiselle lomakkeelle ja se on tehtävä jokaisen kauden alussa vaikka lapsenne olisi jo ollut mukana harjoitusryhmissä.

On tärkeää, että painikoululaisten vanhempien / huoltajien yhteystiedot ovat ajan tasalla. Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoitathan siitä omalle valmentajallesi.


Painiharjoittelu

Harjoitusvarusteiksi käyvät verkkarit tai shortsit ja T-paita sekä jalassa voimistelu- tai sisäpelitossut. Jos sopivia sisäpelitossuja ei ole, voi painimatolla olla puhtailla sukilla. Paljain jaloin ei painimatolla saa oleskella! Lajista innostuneet voivat hankkia painitossut ja -trikoot (siniset ja punaiset) etenkin, jos mielii kilpailuihin. Seuralta löytyy tarvittaessa lainaan satunnaisia kokoja tossuja ja trikoita.

Salille on hyvä ottaa vesipullo mukaan. Pullosta juodaan juomataukojen aikana, muutoin pyritään juomista välttämään. Harjoituksissa juodaan ainoastaan vettä, ei virvokejuomia, mehuja tms.

Mikäli harrastajalla on sairauksia tai lääkityksiä mitkä tulee ottaa huomioon harjoituksista, kerrothan siitä valmentajalle.


Peseytyminen harjoitusten ja kilpailujen jälkeen

On tärkeää peseytyä ja vaihtaa vaatteet heti harjoittelun jälkeen. Vaikka painimatot pestään ja desinfioidaan säännöllisesti, eivät ne kovasta käytöstä johtuen voi pysyä täysin puhtaina. Pyyhkeet ja vaihtovaatteet on siis hyvä ottaa harjoituksiin mukaan. On hyvä opetella harjoitussalilla peseytyminen heti harrastuksen alusta asti.

Mikäli painija ei käy suihkussa harjoitussalilla, on suihkussa hyvä käydä heti kotiin tultua, myös harjoitusvaatteet on hyvä pestä harjoitusten jälkeen.

Mikäli ihossa tapahtuu muutoksia, kutinaa tms. kannattaa ottaa yhteyttä ihotautilääkäriin ja ilmoittaa asiasta harjoitussalin valmentajalle. Mitättömältäkin tuntuvat iho-oireet on hyvä aina ilmoittaa valmentajalle. Haluammehan pitää salimme ja painijamme puhtaina? 

Painiliiton tiedote koskien painijan silsaa.


Lisenssit ja vakuutukset

Jokaisella harrastajalla tulee olla jokin painiliiton lisensseistä tai oma painin kattava vakuutus, sillä seura ei ole vakuuttanut painin harrastajia.

Lisensseistä lisää painiliiton sivuilla.


Kilpailut

Kilpailuissa käyvillä tulee olla mukana aina seuraavat varusteet:

 • Lisenssikortti -> tarkistetaan aina punnitusten yhteydessä (poikkeuksena muutamat kutsukisat, missä riittää, että on oma painin kattava vakuutus, huoltajien vastuulla vakuutuksen hankkiminen)

 • Painitrikoot (siniset ja punaiset), punnituksissa pojilla olkaimet alhaalla ja muuten kilpailusalissa koko ajan ylhäällä

 • Painitossut -> nauhat eivät saa aueta kesken ottelun, joten jollei tossuissa ole valmiina nauhoille paikka läpän tai tarran alla, tulee tossunnauhat teipata

 • Kynsisakset -> kynnet oltava leikattuna lyhyeksi ennen kisoja punnituksiin mentäessä

 • Nenäliina -> oltava ottelun aikana trikoiden alla

 • Pieni pyyheliina -> erätaulolla painijan hien kuivaamiseen

 • Juomapullo -> erätauolla saa juoda vettä

 • Peseytymisvälineet ja vaihtovaatteet -> otteluiden jälkeen käytävä kisapaikalla suihkussa, suositellaan pesua Nizoralilla 

 • Hyvät eväät, esim. hedelmiä, leipää, tuoremehu yms sillä kisapäivä saattaa venyä toisinaan pitkäksi

 • Halutessa vähän käteistä rahaa, sillä usein kisapaikoilla on kahvio mistä voi ostaa jotain pientä

 

Ikäkausikilpailuissa painijat jaetaan iän ja painon mukaan sarjoihin, jolloin vastustajat ovat suunnillen saman ikäisiä ja kokoisia. Kaksi ensimmäistä kilpailuvuottaan lapsi voi painia ns. aloittelijasarjoissa, jolloin kilpailuvastustajat ovat suunnilleen yhtä kauan molskilla pyörineitä nassikoita.

Vanhemmat ovat tervetulleita mukaan kilpailuihin kokemaan ja myötäelämään riemuntunteita ja pettymyksiä. Huoltajien tulee muistaa seuraavat asiat kilpailuissa:

 • Ottelun alussa painija kättelee tuomarin ja vastustajan

 • Ottelun loputtua painija kättelee aina tuomarin, vastustajan sekä vastustajan huoltajan

 • Painijalla tulee olla huoltaja matonkulmalla  ottelun aikana

 • Kulmalla ollessaan huoltajan tulee olla pukeutunut urheiluasuun

 • Kulmalla ollessaan huoltaja saa ainoastaan kannustaa omaa painijaansa, tuomarille EI jaeta ohjeita eikä ottelijoille pisteitä

 • Epäurheilijamaisesta käytöksestä seuraa kilpailuissa rangaistus, myös valmentajalle / huoltajalle


Ja vielä muistutuksena

Muista ilmoittautua kilpailuihin ajoissa ja viimehetken poissaolot vain erittäin perustelluista syistä. Kilpailut joissa osallistumismaksut on maksettu etukäteen, pois jäännit vain sairaustapauksissa (huom. todistus tarvitaan).

Kilpailuihin vain terveenä, ei flunssaisena tai jos on jokin hoitamaton tarttuva ihosairaus.

Painisäännöt löytyvät täältä.